Back to Projects

Expedition worked alongside bere:architects and the City of London to deliver significant improvements to the public realm at the base of Hooke’s monument to the Great Fire of London (the tallest isolated stone column in the world!).

Street Scene Enhancements included the construction of a Glass Visitors’ Pavilion housing a public disabled toilet and welfare facilities for City staff, and the construction of a timber deck over a vacant corner site at the junction of Pudding Lane and Monument Street. Expedition overcame challenges posed by the presence of a Victorian brick arch subway and buried fibre optic links under Monument Street with a novel compensated raft foundation for the Pavilion.

The Monument Street Scene enhancements were opened by the Lord Mayor of London on 31st January 2007

People:
Julia Ratcliffe

Client: City of London

Architect: Bere:architects

Contractor: Firmco

Status: Completed 2007

Monument Pavilion