Back to Projects

Expedition teamed with Hopkins Architects and won an OJEU competition for the delivery of a new library building for the University of East London on their Stratford Campus. The university required a new information hub to provide a stimulating and inspirational learning environment.

The design had to accommodate a wide variety of learning and research spaces, be flexible to respond to future change, whilst offering an accessible and inclusive environment. The project involved the demolition of existing student buildings and associated decant works to facilitate the construction of the new building. With multiple internal and external stakeholders to respond to, this complex project had to provide the highest quality services within tight programme and budget constraints.

Located on the edge of the campus, the design is a simple and elegant response to its location and serves to maximise views, offering a functional building with a simple expressed structure.

Part of the site lies over the CTRL tunnels, requiring the building to be designed and constructed in accordance with Network Rail guidance. The necessity to control ground movement results in limitations on the building load, which in turn impacts on the structural approach to foundation design and construction methods. In response, Expedition has provided engineering solutions without compromising the overall vision for the library.

People:
Andrew Weir
Victoria Martin
Fred Labbé

Client: University of East London

Architect: Hopkins Architects

Services: AECOM

Contractor: Volker Fitzpatrick

Project Value: £9m

Status: Completed 2013

UEL Stratford Library