Back to Projects

Andy and Gill Barnett bought a dilapidated shepherd’s cottage with a vision to create a base for their walking adventures in the Scottish Highlands.The existing stone walled building was in poor condition having been left alone for a number of years. From the start the architectural intention was to retain as much of the fabric and character as possible whilst repurposing it into a cosy three bedroom retreat. After several round table discussions the architects’ ideas coalesced around the refurbishment of the historic cottage to house the bedrooms with the addition of a slightly smaller extension to create the open plan living space.

 

We provided input on the replacement roof and introduction of a concrete ring beam on top of the stone walls to enhance their robustness. The interface between the original cottage and the downslope extension was detailed to avoid undermining the stone walls, avoiding the need for expensive and time consuming underpinning. The superstructure for the extension is a simple load bearing timber frame with a pitched roof. Stones removed from parts of the original cottage have been used to clad the extension; this in conjunction with the new corrugated metal red roofs has created a building that respectfully reproduces the historic vernacular whilst creating a cosy walking base for Andy and Gill.

We are pleased to say that Fernaig Cottage has been Highly Commended in the Home Transformation of the Year category at The British Homes Awards 2017 and has been featured in Grand Designs magazine https://www.granddesignsmagazine.com/kevin-mccloud/321-grand-designs-house-of-the-year 

Client: Andrew and Gillian Barnett
Architect: Scampton and Barnett
Status: Complete

 

Photographs copyright of Scampton & Barnett

Fernaig Cottage, Wester Ross, Scotland