Thinking

Brent Cross Visitor Centre

Latest

The visitor centre – an 8,000 square foot temporary space - acts as a gateway to the new development providing information on the masterplan and houses the show flats. In line with the masterplan, the building is highly sustainable and part of this is achieved through the extensive use of #timber in its construction.

Fantastic to see the new visitor centre at Brent Cross open!   Expedition provided Civil and Structural Engineering services on the project. We worked with @Argent Related and @Moxon Architects to design the first building of the new @Brent Cross Town Masterplan in North London.   The visitor centre – an 8,000 square foot temporary space - acts as a gateway to the new development providing information on the masterplan and houses the show flats. In line with the masterplan, the building is highly sustainable and part of this is achieved through the extensive use of #timber in its construction. The structural frame is constructed from cross laminated timber (CLT) and glulam columns and beams. The main exhibition space is housed in a double height space with a long span timber structure spanning over. The timber structure is typically exposed therefore requiring attention to detailing of the connections and framing arrangement. We worked in close collaboration with the specialist timber contractor from the outset to ensure an economic and high quality design was achieved. Expedition has also been involved in the development of the façade system that utilises a combination of laminated larch mullions, glazing and gabion wall panelling to integrate the building into the surrounding park. The fit-out by @Woods Bagot and construction by Red Construction Group, the pavilion includes a new café alongside an exhibition space, designed by @dn&co which showcases the vision for the new park town Our Associate Director @Alessandro Maccioni said: “Being a temporary structure, circularity and low carbon design principles were fundamental to design team decisions from the outset. The resulting pavilion is a beautiful and unique timber structure that creates an environment that promotes wellbeing and will serve the local community.” Read more in this @architects’ journal article: https://www.architectsjournal.co.uk/buildings/moxon-completes-visitor-pavilion-at-brent-cross-south